Flere og flere køkkener begynder at tage den amerikanske højtid Thanksgiving til sig. De traditioner, som følger med, er begyndt at blive mere og mere populære og salget af kalkuner følger med.
Amerikansk højtid i danske rammer
23.10.2018Ikke nok med at salget af kalkuner hvert år stiger omkring den fjerde torsdag i november, hvor Thanksgiving afholdes, så vælger flere danskere at møde op til Thanksgiving-arrangementer på restauranter og spisesteder. Flere danskere vælger faktisk også at ”fejre” Thanksgiving i stedet for mortensaften. Cafeer og restauranter, især i de større byer, er også begyndt at tage Thanksgiving til sig og tilbyder en komplet menu hvert år i november.
En højtid for alle
Thanksgiving er en ærkeamerikansk tradition, men som så småt begynder at blive overført til danske rammer. Det bliver fejret på mange forskelige måder i USA og højtiden varierer fra stat, kultur og religion. Det er en anledning for amerikanerne til at værdsætte og sætte ord på det, de er taknemmelige for i deres liv. Hvor man tidligere brugte Thanksgiving til at vise taknemmelighed over det daglige brød, bruger man det nu i højere grad til at være sammen med og værdsætte familien.
En klassisk Thanksgiving-menu er centreret omkring en kalkun, der fyldes med en brødbaseret ’stuffing’. Den spises ofte med stegte kartofler, diverse grøntsager og den meget vigtige tranebær-sauce. Der kan dog også serveres et væld af side dishes såsom majsbrød, waldorfsalat og grønne bønner med bacon.
Hvis du overvejer at servere en komplet Thanksgiving menu i dit køkken er der mange retter at vælge imellem, men du kan overveje at inkludere følgende:
Stuffed turkey (fyldt kalkun): Her er det fyldet, der virkelig er omdrejningspunktet og det kan ligefrem virke blasfemisk på en ægte amerikaner, hvis det ikke er perfekt tilberedt. Ofte har hver familie sin egen opskrift på ’stuffing’, som er gået i arv gennem generationer. Det er ikke sjældent en variation over ingredienserne, hvidløg, champignon, selleri, gulerod, kartofler, brød og bacon.
Mash (kartoffelmos): Ofte laves mosen af både almindelige, hvide kartofler og søde kartofler. Mosen blandes med smør og cremefraiche og serveres dampende varm.
Gravy: Gravy er den sovs, der spises til kalkunen og består oftest af det fedt og de væsker, som kalkunen er stegt i. Endvidere spises der også ofte ’cranberry sauce’ der er lavet på tranebær. Til rigtig amerikansk gravy hører der sig buttermilk biscuits til.
Pumpkin pie (græskartærte): Græskar-tærten er et must-have som dessert på Thanksgiving-bordet. Det er en skøn efterårsdessert med masser af smag. Tærten er ofte fyldt med en masse dejlige krydderier og appelsin, som passer perfekt til det søde græskar.
Side dish: Rosenkål med bacon: Denne ret gør det ofte ud for det ”grønne indslag” på thanksgiving bordet. Rosenkål klinger for mange af bitterhed og barndoms-mareridt, men stegt på panden i smør og med bacon-tern er det pludselig en drøm af en ret.
GÅ TILBAGE